Nem volt szándékomban blogot írni róla, hiszen oly sokszor készítettem már el, de akkora népszerűségnek örvend, hogy elraktározom az utókor számára is. Mondhatnám, több tucat kovászos uborkát raktam már a napra az elmúlt évek során, de minimális különbség volt csak köztük. Többnyire viszont ugyanúgy kerültek az üvegbe.
Öt literes üvegem van kettő, melyek felváltva teljesítenek szolgálatot. Nyár közepétől előfordul, hogy túlóráznak, és egyszerre végeznek hosszú műszakot. Nem reklamálnak. Jól érzik magukat, telerakott pocakkal, és naptejet sem kell kennem rájuk, amiért kint felejtem őket a napon. Természetesen, szándékosan teszem. Mert a kovászolás, a meleg hatására indul be. Tulajdonképpen tejsavas erjedésről van szó, amihez valami katalizátorra van szükség. Ez pedig a keményítő. Elvileg tehát, mindennel lehet kovászolni, ami keményítőt tartalmaz. Én leggyakrabban a kenyeret, vagy a krumplit használom. Mindkettővel kitűnő eredményt lehet elérni, de hallottam már róla, hogy gabonaféléket is alkalmaztak.
Most gyorsan bemásolom azt amivel ma megjelentettem az első idei kovászos uborkámról szóló képemet, és utána folytatom a szubjektív halandzsát.
Mivel huzamosan jobb idő várható, valamint az uborka ára is elviselhető szintre csökkent, előkészítettem, idei első kovászolt uborkámat. Előreláthatólag, péntekre megérik.
Semmi faxni! 2,6 kg. uborka. (az a 2 db, amit az elárusító hölgy ((kofa)) belepakolt ráadásként, kimaradt) Ha szépen sorba rendezed, pont ez a mennyiség fér bele az 5 literes üvegbe! Fél fej fokhagyma, csíkokra vágva, (így jobban kioldódik aromája) 1 nagyobb csokor friss kapor, 1 pici csilipaprika, 1,5 l. meleg víz, (mivel jól gazdálkodtam az uborkával, ennyi elég volt hozzá) a víz minden literéhez, 1 ek. só. (1,5 ek. az egész üveghez) 1 szelet kenyér a tetejére. Friss kakukkfű, és pici csombor (borsikafű) is került az üvegbe.
Ez lett tehát közzétéve, de nem várt reakciók érkeztek. Tényleg óriási gyakorlatom van a kovászolásban, de volt aki azt írta: "végre egy pontos recept!"
Az utolsó napon, így nézett ki. |
Szüret után, bőséggel. |
Ennyit egyenlőre, a kovászolásról. Remélem, minden héten, új finomságokról tudok majd beszámolni. Lehet, hogy gyakrabban!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése