2013. január 16., szerda

Amit az ajvárról tudni kell.

Egy napon készült. Ajvár, Vitaprik. Kelendőek voltak! 

Az előbb fejeztem be a Vitaprikról szóló írásom, amibe azért kezdtem, mert zsírosdeszkát reggeliztem, és házi készítésű pritaminpaprikát (van aki Erős Pistaként ismeri) kentem rá. Felkutattam, a nyáron készült fotókat, és rájöttem, hogy a vitaprikot egy napon készítettem az Ajvárral. Még szeptemberben. Ha már felkavartak az emlékek, gyorsan nekiálltam blogolni. És ha már Vitaprik, legyen kövér! Gondoltam, megspékelem egy kis Ajvárral is. Legfeljebb holnap izomlázam lesz. A sok billentyűzéstől. Más játszik a gépén, én blogolok. Hogy melyik a hasznosabb, azt nem tudom. Nekem szórakozás. Remélem, másnak sem rossz! Olvasni.


Ajvár készítés fázisai. 

Pár szó az ajvárról. Délszláv mártásként ismerjük. Ahány ház, annyi szokás. Az elkészítés módjában. Ismerhetjük zakuszka néven is, mert elkészítésük, szinte teljesen megegyezik. Minden valamire való balkáni háziasszonynak, meg van a saját receptje. A lényeg viszont ugyanaz. Mindenhol paprikából, padlizsánból, fokhagymából csinálják.
Én is így tettem, a következő módon. Saját receptem, Ctrl-C, Ctrl-V: De ismerős! Valahol hallottam már!


Az Ajvár alapanyagai. Padlizsán, paprika,

 fokhagyma, zeller,hagyma, paradicsom.
 Só, bors, zöld fűszerek.  "Amikor az embert ellepik az ajándékok, akkor nincs szíve hagyni, hogy a kapott kincsek megromoljanak. Paradicsom, kápia paprika, padlizsán. Mi jut eszembe? Rögtön beugrott az ajvár, vagy ahogy azt máshol mondják zakuszka. Némi előkészület után elkészült a mártás.Minden ment a turmixgépbe.

Pár perc alatt kész a mártás.


Padlizsán megszurkálva, sütőbe, 20 perc múlva követi a paprika, újabb 20 percig sülnek, 220 fokon. Addig felaprítva 1 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 4 paradicsom, 1/4 zeller. A sült paprika letakarva 10 percig, majd meghámozva. Egyszerűen le lehet húzni a héját! A padlizsán kikaparva. A hagymát, fokhagymát, zellert, és kevés csilit, serpenyőben bő olajon megdinszteltem, sót rendesen adtam hozzá, mivel eddig semmibe nem került ízesítő. Csombort, kakukkfüvet, rozmaringot tettem hozzá, saját szárított fűszereimből.

Mivel nagyon meleg van, és én Hülye! nyakamban fényképezőgéppel főztem, rendesen fogyott a védőital is. Fröccs, száraz fehérborból. Csak így bírtam ki.

A végén mindent összeöntöttem, és 1 mokkáskanál nártium benzonátot hozzá téve összekotyvasztottam. Megkóstoltam! Még egy kevés sót elbírt.

Ne higgyétek, hogy úgy születtem. mindent meg tudok csinálni. Bátor vagyok, és kitartó. Úgy érzem, ez sem volt hiábavaló próbálkozás."
Így írtam nyáron. És ezt az álláspontomat most is fenntartom. Mivel írásom szeptemberben született, blogolhatnékom pedig januárban támadt, az eltelt idő bebizonyította, hogy nem alkottam maradandót! Na nem azért, mert megromlott az ajvár. Nemrég állítottam ki a halotti bizonyítványt az utolsó üvegről. Tanulságos eset! Idén többet kell csinálni! Pedig ebből nem is adtam ajándékba, csak két üveggel. A többi szűk családi körben pusztult el. Dicsértessék a készítője! Mármint én! Most, hogy arcom szélesebb vásznú mint az Avatar, szívesen gondolok vissza a nyárra. Arra különösen, hogy sok finom dolgot csináltam. Alig maradt belőle valami. De jön még új nyár!
És hogy lássátok, mire jó még az ajvár. Az egyik legnépszerűbb sütim.Aszalt paradicsommal, ajvárral, házi leveles tésztából.
1 megjegyzés: