2013. augusztus 4., vasárnap

A kapor. Frissen, fagyasztva, szárítva, mindenbe, amibe kell.


"Eredetileg a Földközi-tenger vidékén termett. Pannóniába és Európába valószínűleg a római legionáriusok hozták be. Elterjedt fűszer- és gyógyszeralapanyag. Az zellerfélék családja Anethum nemzetségének két faja közül a graveolens az ismert és általánosan elterjedt. A növény őshazájáról megoszlanak a vélemények, egyesek a Közel-Keletre, mások a Földközi-tenger vidékére helyezik, ahol vadon is előfordul. Innen terjedt el egész Ázsiában, Amerikában, Európában. Kontinensünkön már az ókorban is ismert volt, a görög-római civilizációban kiterjedten fogyasztották.
Magyarország és a Kárpát-medence gasztronómiájában jelentős szerepet betöltő fűszernövény. A magyar konyhában előszeretettel használják a kaprot."
Ezt írja róla a Wikipédia.

Más írásaimban már említettem azt, hogy előszeretettel használom a kaprot. Van, ami nem létezhet nélküle. Majd minden salátába, savanyúságba, kovászolt zöldségekbe, főzelékekbe, halak mellé, töltelékekbe, de sok más ételbe is nélkülözhetetlen. A legjobb a friss, de mit tegyek, ha elmúlik a szezonja. Semmi gond, mert a kapor, az egyik legjobban tartósítható fűszer. Kitűnően szárítható, fagyasztható, és mivel illóolaja oldódik, lágy ecetben, fűszerolajban is találkozhatunk, semmihez nem hasonlítható ízével, illatával.
A gyógyszeripar is előszeretettel használja, kitűnő vízhajtó, szélhajtó, étvágyjavító hatása miatt. A kaporból sajtolt olajat dolgozzák fel, ebből készülnek gyógyszerek, de kozmetikumokban is szerepel.
A kapor, mint tudjuk egynyári. Könnyen szaporodik, így ahol előző évben gyökeret eresztett, nagy valószínűséggel a következő évben is megjelenik, a megtermelt, elhullajtott magjainak köszönhetően. Igénytelen növény. Valószínű, átható illóanyagának köszönhetően, a csigák is nagyon szeretik. (saját tapasztalat) 
Bár már a nagyobb áruházláncokban, egész évben kapható friss kapor, (kisebb csokrokban) ha nincs módunk megvásárolni, célszerű saját magunknak gondoskodni az egész éves szükségletről. Mivel a kapor, a legkönnyebben tartósítható növények közé tartozik, ezt különösebb szakértelem nélkül maguk is megtehetjük.

A kapor, már nyár elején elvirágzik, így a feldolgozást, megfelelő időben el kell végeznünk. A legaromásabb a kapor, a virágzás idején. Utána, gyorsan kiszárad, hiába a gondos locsolás. Mielőtt elszáradna, fel kell dolgoznunk. Az előrelátó gazda, néhány tövet helyén hagy, a következő évi kaporszükséglet utánpótlásának zálogaként. Az elszórt magvak könnyen áttelelnek, de biztosabb, ha a termést magunk szedjük le, és a száradás után a magokat begyűjtve, zacskóban, vagy kis üvegcsében tároljuk, majd kora tavasszal a helyére szórjuk.

Mivel én a kapor szárát, és leveleit, egyaránt felhasználom, azok feldolgozásáról is írok. A kaporleveleket akkor szedem le, amikor még lágy az érintésük. A szárakról leszedem a leveleket, és szellős, árnyékos, de mégis meleg helyen, naponta többször átforgatva szárítom. A nyár elejei áldott napfény mindent elvégez helyettünk, csupán a feltételeket kell biztosítanunk. Minden szárítandó fűszernövényre vonatkozik, hogy csak tiszta, egészséges növényt dolgozzunk fel! Így aztán a feldolgozás előtt folyó víz alatt mossuk meg az alapanyagot! Ha a kapor száráról letépkedtük a leveleket, döntsük el, mennyit szeretnénk fagyasztva tárolni, és annak a mennyiségnek a feldolgozásával kezdjünk.
Minél hamarabb kerül a mélyhűtőbe, annál jobb.
Kapor fagyasztva. Kisebb adagokban
tárold!
Ha fagyasztva szárítjuk, tehetjük kisebb, vagy nagyobb adagokban. Mindenképpen akkora porciókat javaslok, amennyit egy alkalommal fel tudunk használni. Kiolvadás után, ugyanis nem lehet visszafagyasztani! Ez általában, minden mélyhűtött termékre vonatkozik! Tehát adagoljunk. Fagyasztani, csak a leveleket tanácsos. Ezek később jók lesznek töltelékekbe, főzelékbe, halak, húsok mellé, vagy salátákba.
Így is lehet fagyasztani a növényeket.
Mint említettem, akkora adagokat kell készítenünk, ami egy alkalommal felhasználható. Főzelékekbe, kisebb csokornyi szükséges. Ha salátához szeretnénk használni, kisebb mennyiség is elég. Az adagokat, külön-külön fagyasztjuk! Kisebb csomagokban, dobozokban, jégkocka tartóban, jól kimosott kávétejszín, instant kávé kapszulákban, egyszer használatos műanyag kávés pohárban, és másokban. Fagyaszthatjuk akár kisebb műanyag tasakokban is. Mindenképpen javaslom, a fagyasztott kapor felcímkézését, mert a mélyhűtés során ráfagyó pára, sokszor teszi láthatatlanná azt, ami a csomagban van. A címkézést érdemes, még a fagyasztás előtt elvégezni, mert a fagyott, párás dobozra, zacskóra nehezebben ragad a felirat. A kapor fagyasztva jobban megőrzi illóanyagát, mint szárítva! A szárítás során, sajnos az illóolaj egy része is távozik. 

A fagyasztás modern korunk vívmánya. Igaz, hogy évezredek óta tároltak élelmiszereket jégvermekben, de a hűtő, és fagyasztószekrények a XX. század második felétől lettek minden háztartás számára elérhetőek. 


A fűszernövények szárítással való tartósítását viszont, évezredek óta ismerik, használják. Minden élelmiszerbolt polcain találhatók szárított fűszernövények, köztük kapor is. Már említettem, hogy a fagyasztásra kiválasztott adag kivétele után, a többi kaprot szárítom. Ezt közepes méretű, zárt aljú műanyag ládában végzem. Ebben az esetben is fontos a tisztaság, így a szárítás előtt mind az edényt, mind pedig a szárítandó növényt megmosom. A ládába, csak a kapor leveleket teszem bele, amiket naponta többször átforgatok. Ha ezt nem tenném, az alján maradó levelek nedvesebbek maradnának, így lehetőséget kapnának a befülledésre, nyirkosabb időjárás esetén, akár a penészedésre is.
A zárt edényt azért ajánlom, mert a kapor kis, vékony levelei miatt könnyen szárad, morzsolódik, és lyukacsos aljú edényből, a  már száradt mennyiség ki is hullhat. Néhány nap után, már minden forgatás során, jelentős mennyiségű száradt levélke halmozódik fel magától is az edény alján. Ha már elég száradt az anyag, akár kicsit durvább markoló, morzsoló mozdulatokkal is könnyíthetjük a gyorsabb száradást. Mikor a kicsit vastagabb levélszárak maradnak csak kezünkbe, az egész morzsalékot többször átszitálhatjuk, különböző méretű szitákon, de alkalmas erre a konyhai szűrő is. 


Én semmit nem dobok ki! Rövidesen leírom a kapor szárának szárítását, felhasználását is, de a szitálást követően, mindegyik megmaradt (durvább, finomabb) kaprot felhasználhatjuk. A durvábbat savanyúságba, kovászos üvegekbe, a finomabbat egész télen salátákba, és minden más ételbe, amibe egyébként kaprot tennénk.
Már többször említettem a kaporszárat. Mikor a leveleket leszedem róla, méretre vágom. 10-12 cm-es darabokra, ami egész nyáron biztosítja a kovászos üvegekbe való fűszert. A kaporszár is néhány nap alatt, minden beavatkozás nélkül megszárad, és később savanyúságba, de legfőképpen kovászos üvegekbe kerül.
Vegyes kovászolt finomságok.
Természetesen, kaporszárral.
Kapor nélkül, nem tudom elképzelni a kovászolt zöldségeket. Uborkát, cukkinit, tököt, patisszont, dinnyehéjat, zöld paradicsomot, káposztát, sárgarépát, hagymát, és ezeknek különféle kombinációit. 
Ezen az oldalon találhatók a kovászolással kapcsolatos tapasztalataim is, így keresés nélkül, könnyen megtaláljátok.
Mint a leírtakból kiderült, tudatosan készülök minden évben a kapor feldolgozására, és azért osztom meg tapasztalataimat, hogy ezek felhasználásával, mindenki hozzám hasonlóan meg tudja tenni a kapor, és más fűszerek feldolgozását házilag. Mennyivel más, saját termelésű fűszereket használni, azokat esetleg ajándékba adni. Én szerencsés helyzetben vagyok, mert jelentős mennyiségű kaprot kaptam ajándékba, ami egyébként kidobásra került volna. Természetes, hogy az ajándékot ajándékkal viszonozom, így a már szárított, felcímkézett kapros üveg, végül visszakerül az eredeti helyére.


Így kerül helyére a szárított kapor.

Ez pedig, a szárított kaporszár. Egész nyár szükséglete kielégítve!

Nem szóltam még a kapor, ecetben, és olajban végzett tartósításáról. Azon egyszerű oknál fogva, mert én így nem tartósítom a kaprot. Bár mindkét esetben, a kapor illóanyaga kitűnően oldódik, nem látom szükségét az ilyen módon történő eltételnek. Mind az olaj, mind az ecet, csak saláták ízesítésére alkalmas, (szerintem) így mivel mindig rendelkezésemre áll télen is fagyasztott, vagy szárított kapor, inkább azokat használom. Könnyebb tárolni, és csak azért, hogy dicsekedjek vele, nincs értelme a helyet foglalni vele polcaimon. Így is sokat elfoglalnak fűszereim, és más általam készített finomságok. 
Végezetül, úgy illik, hogy néhány képpel is megajándékozzak mindenkit, a kapor változatos felhasználási módjait demonstrálva. Mint mindig, a képek természetesen, most is sajátjaim! Főleg salátaképeimmel fogtok találkozni, mert nyáron azon élek.
Szimpla kovászos uborka.
Áron fiam kedvenc uborkasalátája. Természetesen kaporral.


Rusztikus paradicsomsaláta. Ebben is van kapor, na meg száraz rozé bor.

Uborkasaláta lilahagymával, mozarellával, és kaporral.

Darabolt uborkasaláta kaporral.
Kovászolt cukkini répával, kaporral, csilisen.
Legvégére saját kedvencem, a tökfőzelék. Ez is sok kaporral készült. Érdekes, hogy gyerekkoromban egyáltalán nem szerettem.
5 megjegyzés:

 1. Nagyon-nagyon szeretem a kaprot!!!!!idén úgy örültem,mert szépen kikelt,növekedett ,majd a nagy kánikulában hiába locsoltam,:elszáradt.:( lehet ez ellen valamit tenni? Várom a csodát,hátha még lesz belőle valami zöld.
  Köszönöm a leírást,különösen a kaporszár volt különleges számomra.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sajnos, nem lehet semmit tenni. Ha elvirágzik, ki is szárad. Annyival lehet növelni a betakarítás idejét, hogy időben elcsúsztatva vetjük. A növény által, előző évben elszórt maggal, ezt nem tudjuk megtenni. Ha nyáron friss kapor van az üzletben, igen drágán, az melegházban nevelkedett. Azt nem is hagyják felvirágozni, hanem hamarabb, még a fásodás előtt leszedik. Ezért írtam cikkem, mert nekem is szükségem van télen is a kapor által adott ízekre, így szinte mindig van itthon.

   Törlés
  2. Köszönöm szépen a választ! megnéztem közben a kapromat-már ami maradt belőle.:),a magját összeszedem. Az a rossz,hogy csak pici kapornövénykék lettek és mielőtt ki tudtam volna egyelni,már el is száradtak.:(
   Viszont van olyan,hogy pl.a szőlőkben magról kikel a tavalyi.Kaptunk kora nyáron olyan erős szárakat.Meg is szárítottam.Sajnos akkor még nem tudtam a szárról,így azt kidobtam a komposztra.

   Törlés
 2. Kint a friss levegőn, napon szárítod a kaport?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen kedves Éva! Napon szárítom egy részét, de egy keveset hűtőben fagyasztok le.

   Törlés