2013. január 4., péntek

Gasztropajti, fűszert is szárított nyáron.




Szárított, morzsolt, fűszereim egy része. Az egész téli szükségletünket biztosítja kertünk. Jelentős mennyiséget elajándékoztam.


Szárított petrezselyemcsokor.
Megmarkolva, morzsolva, egész 
levesünket fűszerezi.


A gasztronómia, és a kert szeretete vezetett ahhoz, hogy belevágjak egy sorozatba, melyben igyekszem megosztani tapasztalataimat, hátha másoknak is hasznára válik. 
A fűszernövények ismerete, valószínűleg egyidős, a sütés, főzés megismerésével. Bizonyára már őseink is felismerték, hogy bizonyos növények hozzáadásával illatosabbak, finomabbak lesznek ételeik. A fűszerek szárítására is a véletlen vezethette rá őket. Észrevehették, hogy a fel nem használt növények megszáradva ugyanolyan finom ízt, illatot adnak ételeiknek. Innentől tudatosan száríthatták őket. A régészeti kutatások bebizonyították, hogy több ezer évvel ezelőtt is tartósítottak fűszereket olajban, sóban, ecetben, és szárítással.



Szamba csili. Egy bográcsba 2 darab elég.



Mivel sorházban élek, pár négyzetméteres udvaromon igyekeztem, minden talpalttnyi helyet hasznosítani. Mikrogazdaságomban, paradicsomot, paprikát, babot, és sokféle fűszernövényt nevelek. Megtalálható nálam a levendula, rozmaring, csombor, vagy borsikafű, oregánó, bazsalikom, bíbor bazsalikom, többféle metélőpetrezselyem, snidling, kakukkfűfélék, menta, citromfű, kapor, tárkony, majoránna, lestyán, több fajtájú csili. Igen bőséges választék. Családom, téli szükségletét biztosítja, és még ajándékba is tudok adni belőle.


Kapor fagyasztva. 


Ahhoz, hogy fűszereinket, ne csak nyáron élvezhessük, tartósítanunk kell, meg kell őriznünk aromájukat a téli napokra. Erre több lehetőségünk van.
Bizonyos növényeket fagyaszthatunk. Ezek közül a kapor, petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű az ismertebb.
Közben, több hozzászólás érkezett posztomhoz, így mások tapasztalatával is kiegészítem. Bizonyos növényeket, fagyaszthatunk jégkocka tartóban, így a megfelelő adagolást is elvégezzük. Van, aki kávétejszín kapszulában, vagy instant kávé kapszulában teszi hűtőbe. Érdemes ezeket az eltevési módokat is kipróbálni! 
A képet, barátom eredeti instrukcióival együtt teszem közzé. (Török István így fagyasztja a petrezselymet)



Fűszerolaj, rozmaringgal, fokhagymával. Kitűnő sülthús pác. Ajándéknak is jó.

Vannak olyan fűszerek melyeknek illóanyaga jól oldódik növényi olajokban, oliva, vagy napraforgó olajban, mint a rozmaring, csombor, tárkony, és más fűszernövények.
Ecetben jól tartósítható a tárkony, rozmaring, csombor, kakukkfű. Sóban a legjobb a zellerzöld, kapor, és a fokhagymagerezdek.

Többnyire mégis a szárított, morzsolt növényeket használjuk. Ez a módszer több ezer éve ismert. És nem csak ételeink fűszerezésére, hanem illatosításra is használjuk őket. Ki ne hallott volna arról, hogy kis csokor szárított levendulát tesznek a ruha közé.


Barátom (Török István) fűszerkeveréke. A Delikát után szabadon.
 Biztos mindenki örülne egy ilyen ajándéknak.


Száradó növényeim.
Különböző szárított fűszernövényeket használunk ételeinkbe, akár önállóan, akár fűszerkeverékek formájában. Ezeket meg lehet vásárolni, de kis gyakorlattal saját magunk is elkészíthetjük.
A fűszerszárítás lényeges szabálya, hogy csak egészséges növényt használjunk. Tartsuk be a permetezések utáni várakozási időt. Minden esetben jól mossuk meg a learatott növényünket.


Napkollektoros aszalószekrény.
 Házilag is elkészíthető.
A szárításban különböző házi készítésű eszközök lehetnek segítségünkre. Ezeknél az eszközöknél nagyon fontos, hogy jól tisztíthatóak, szellősek, könnyen mozgathatóak legyenek. Ezek alól kivétel, ha valaki napkollektoros aszaló, szárító szekrénnyel rendelkezik. Van, aki a fekete autójának a hátsó ülését használja szárításra. Kitűnő megoldás, mert zárt, de ha lehúzzuk az ablakot mégis szellős, ha viszont használni akarjuk a járművet, helyet kell keresnünk a szárítandó anyagoknak. Így, én maradnék a szárítószekrénynél, vagy a még egyszerűbb lehetőségeknél! Bár a benzinárak mellett, ki tudja?!


Lyukacsos aljú tálcákon száradnak növényeim. Később zárt aljú tálcákra kerülnek át, a keveredés elkerülése miatt.





Én gazdaboltokban kapható lyukacsos aljú tálcát használok. Kedvező ára miatt hármat vettem. Erre méretre szabott maradék szúnyogháló került. Ide teszem a szárítandó megtisztított, kiválogatott növényeket. Ha többféle növényt szárítok egyszerre, gondoskodok arról, hogy ne keveredjenek. A száradó növényeket szintén szúnyoghálóval védem a széltől, és a rovaroktól. Ha nem tetővel védett helyen szárítunk, éjszakára mindenképpen helyezzük biztonságos helyre. Az esetleges esőtől is védjük!


A Bognár család univerzális szárítója.
Igazi ezermester készítette.

Újdonsült ismerősöm szárító, aszaló berendezését is bemutatnám. Kiszuperált iskolapadból van a váz. A szellőzésről rácsok gondoskodnak. Az alján szúnyogháló, a lábak vízben, hogy a hangyáktól is védve legyen. A tetején üveglap, így az esőnek is ellenáll.


Szárítás, egyszerű ételtakaró alatt.
Faluhelyi László, így csinálja.






A legegyszerűbb eszköz, ha a növényeinket tálcára tesszük, és kinyitható ételtakaró hálóval védjük. Ez a nap jótékony sugarait átengedi, de védi a rovaroktól szárítandó fűszereinket.


Almaszeletek aszalása. Szőcs Ildikó fényképe.











A növényeink szárítására is alkalmasak az aszaló berendezések. Ezeket viszont inkább gyümölcsök aszalására ajánlom. Esetleg a már félig szárított fűszerek, végső szárítására.



Nagy kedvencem a bazsalikom. Megmosás után, csak a leveleket szárítom. 
A magok, pedig biztosítják a következő évi termést.


Miután növényünket megmossuk, az első fázis a víztől való szárítás, a második a fonnyasztás, és jó időben néhány nap alatt elindul a kiszáradás is.  








Kapor feldolgozása. A levél egy része mélyhűtőbe,másik része szárításra, morzsolásra, a szár méretre vágva, később egész nyáron biztosítja a kovászolni valók, nélkülözhetetlen fűszerét. Semmi nem veszhet kárba!






A szárítást idén is a kaporral kezdtem. Ez a növény kerül leghamarabb szárítható állapotba. Hamar felmagzik. Aromája akkor is kiváló, de a virágzás közbeni zöld leveleket jobban tudjuk hasznosítani. A kapornak minden részét felhasználom. A friss levelek egy részét fagyasztom. Később jó lesz tökfőzelékbe, salátákba, levesekhez. A kaporszárról leszedett leveleket külön szárítom a szártól, és a magtól. A szárat 10 - 12 cm-es darabokra vágom. Így az egész nyárra való, kovászoláshoz feltétlenül szükséges alapfűszerem is meglesz.

A szárítás folyamatát egy csokor zellerlevélen mutatom be. Jó időben néhány nap alatt morzsolásra alkalmassá vállnak a levelek. Fontos, hogy mielőtt morzsolható lenne a növény, helyezzük át zárt aljú tálcára, mert a szúnyoghálón áthullhat a megérintett levél. Erre a célra félretett, habosított, vagy fröccsöntött lapos tálcákat, edényeket javaslok. Ezeket az edényeket is használat előtt jól mossuk meg.  Tapasztalataim szerint, a műanyag tálcák egy része sztatikusan  feltöltődik, és ebben az esetben nehéz maradéktalanul leöntenünk munkánk gyümölcsét. Használhatunk fém, vagy antisztatikus műanyag tálcát. A morzsolás után, középen behajtott papírlapra öntöm a fűszert, majd megjelölt zacskóba, tisztára mosott bébiételes, vagy befőttes üvegekbe töltöm át. Lényeges, hogy jól átláthatóak legyenek fűszereink.


Zellerlevél megmosva.


Szárított zellerlevél, morzsolásra várva.


A zellerszár sem vész kárba. A vékonyabbak apróra vágva levesbe, a vastagabbak a kovászos üvegekbe kerülnek.


Balra a vágott zellerkockák, középen, darabolt zellerszár, jobbra, morzsolt zellerlevelek.


Oregánó, szárításra készen.

 Kitűnő pizzafűszer.
A többi fűszernövényeink szárítása is hasonlóan történik. A rozmaring, és csombor esetében, csak lehúzom a szárról a megszáradt leveleket. Ezeket nem morzsolom tovább.
Száríthatunk ezen kívül szeletelt répát, petrezselymet, zellert, kockára vágott, húsos pirospaprikát, hagymakarikát, újhagyma zöldet, gyömbért, és másokat.


Több feljegyzésben olvastam, hogy a virágzó növénynek a legkellemesebb az aromája. Ezt sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom.


A Bognár család fűszerei. az idei nyár termése.





A tárolásról már említettem, hogy jól átláthatóak legyenek a csomagolások. Esztétikailag nem mindegy, hogy különböző szedett-vedett üvegekbe, vagy egységes, saját magunk által tervezett címkével ellátott, ajándékként is adható üvegcsékbe töltjük fűszereinket. 
Bátran biztatok mindenkit, hogy keverjen saját keveréket, sült húsokhoz, pizzához, grillezéshez. A boltokban árult keverékekről nyugodtan puskázhatunk az összetevőket illetően.






Remélem tanácsaimmal hasznára voltam mindenkinek, és kedvet adtam a saját készítésű fűszerekhez, keverékekhez. Jó munkát!





4 megjegyzés: